Leerhotel Het Klooster

 
••••••••••

Studenten van het eerste uur

Zorgde leerhotel Het Klooster aanvankelijk voor nogal wat onrust onder de Amersfoortse horeca, inmiddels is het een goed draaiend en door collega’s gewaardeerd leerbedrijf voor leerlingen van mbo Amersfoort. Twee leerlingen blikken terug op hun ervaringen.

Paul Rustenhoven en Loek Nooteboom zijn beiden vierdejaars leerlingen aan de hotelschool van het MBO Amersfoort. Al in het eerste jaar van hun opleiding gingen ze aan de slag in het leerhotel van de school, Het Klooster. ‘In het eerste jaar stond het praktijkleren vooral nog in het teken van basale vaardigheden ontwikkelen’, vertelt Paul Rustenhoven. ‘Tien weken lang stonden we in de keuken en leerden we de beginselen van het bedienen. Daarin kregen we begeleiding van instructeurs die ons de praktische kneepjes van het vak leerden.’

Anderen aansturen
Het tweede jaar was al een stuk uitdagender, vertelt zijn jaargenoot Loek Nooteboom. ‘We hadden rechtstreeks klantcontact en kregen meer vrijheid in de uitvoering.’ In het derde jaar moesten beiden leidinggeven aan jongerejaars op het gebied van banqueting – het verzorgen van banketten – en housekeeping. ‘Af en toe best lastig’, aldus Loek.

‘Door zaken aan anderen uit te leggen, begrijp je het zelf ook weer beter’

Maar de vrijheid om zelf leerlingen aan te sturen en beslissingen te nemen, smaakte naar meer. Paul: ‘De begeleider greep pas in als er iets mis dreigde te gaan, verder vertrouwde hij volledig op onze bekwaamheid.’ Loek vond het leidinggeven aan jongerejaars erg leerzaam. ‘Door zaken aan anderen uit te leggen, begrijp je het zelf ook weer beter.’

Teamgericht werken
De periodes in het leerhotel duurden steeds tien weken, waarin vier dagen leerhotel werden afgewisseld met één dag school. Daarna volgden tien weken van theorie en vervolgens een stageperiode van ongeveer twintig weken. In die stages konden de leerlingen mooi toepassen wat ze in het leerhotel hadden geleerd, legt Loek uit. ‘Voor het leerhotel had ik nul komma nul ervaring in de horeca, maar toen ik mijn eerste stage liep, wist ik wel al precies hoe ik op een slimme manier de borden kon vasthouden en efficiënt kon bedienen. Ook had ik in het leerhotel al ervaring opgedaan met teamgericht werken en werken in de avonduren en weekenden.’

‘In het benefietdiner kwam alles samen’

Als kroon op hun schoolloopbaan mochten Loek en Paul onlangs samen met hun jaargenoten het jaarlijkse benefietdiner van de school organiseren. ‘Daarin kwam alles samen wat we de afgelopen vier jaar hebben geleerd’, aldus een enthousiaste Paul. ‘Van het menu samenstellen tot aan de tafelschikking, alles kwam aan bod. Daarvoor werkten we met een draaiboek. En het mooie is: we hebben een recordbedrag binnengehaald.’

Doorstroom
Voor beide heren staat vast dat ze na het mbo naar de hogere hotelschool gaan. Ze vormen geen uitzondering: ongeveer de helft van de leerlingen stroomt door naar het hbo. Voor hele grote verrassingen zullen ze niet komen te staan, want al tijdens het mbo volgden ze de Engelstalige hbo-module Problem Based Learning en mochten ze een dag lang meelopen op de Hoge Hotelschool in Leeuwarden. Ook over de verdere toekomst heeft Paul al nagedacht. ‘Ik zou graag een eigen bedrijfje beginnen waarin we met mensen de natuur intrekken, wild schieten – ik heb een jachtakte – en dit samen bereiden. Mensen bewust maken van waar hun eten vandaan komt, dat is mijn missie!’